Нощувка за двама от 70 лв

 

Мирена Хотел, гр. Пловдив

бул. Княгиня мярия Луиза 64

тел.: 0888510822; 0898588960; 0885945788


 

 

Оферти и промоции

СКЪПИ ГОСТИ НА ПЛОВДИВ!

Добре дошли в един от най-старите европейски градове!

Началото на съществуването му археолозите датират около 6000 г. пр. н.е., но може да се каже, че „градът” (в смисъл на укрепено селище) е създаден от траките около 1200 г. пр. н. е. и е наречен Евмолпия. През 341 г. пр. н.е. е завладян от Филип II Македонски и преименуван в негова чест на Филипополис (на езика на траките Пулпудева). Тогава „градът на Филип“ бива допълнително обграден с нови, здрави крепостни стени. Те, разбира се, не се оказват пречка пред следващите завоеватели и през 72 г. от н.е. градът за няколко века попада в пределите на Римската империя, като става най-голям и главен град (метрополия) на римската провинция Тракия. От римско време са имената му Тримонциум (според разположението върху три хълма) или Юлия, Улпия, Флавия (според властващите императорски династии).
Римляните оценяват важното стратегическо местоположение на града и предприемат мащабно строителство на здрави, павирани с камък пътища. (Тук се пресичали няколко стратегически артерии в Римската империя, от които първата и най-важна – Виа Милитарис, е главният военен път на Балканския полуостров.) Строят се също обществени сгради, храмове, бани, театри, мащабен стадион… С разрастването си градът напуска очертанията на Трихълмието и се разпростира в низината. Римляните издигат и втора крепостна стена, за да обхване разрасналия се град, снабдяват жителите му с водопреносна мрежа и канализация – останки от водохранилището на Небеттепе и от римския акведукт край с. Коматево могат да се видят и днес.

През 6 век тук се заселват славяните, които наричат града Пълдин, а в началото на 7 век българите започват да създават неприятности на Византия, която контролира по това време тези места. От 9-ти до 14 век Пловдив е в пределите ту на българската държава, ту на Византия. Славата на Пловдив като голям и важен град, разположен в полите на планината на Орфей – Родопа, на историческия път между Изтока и Запада, не угасва и в следващите векове, по времето на Османското владичество (14-19 в.). В края на 18 век се повдига силно националният дух на българското население, процъфтяват занаяти и търговия, кипи строителство. Епохата на българското Възраждане обогатява архитектурното наследство с накацалите като птици върху Трихълмието християнски храмове и къщи (18-19 в.). През 1878 г. Освобождението заварва Филибе (така турците наричали Пловдив) като най-голям град в младата българска държава, който в следващите 30-40 години запазва водещото си значение в стопанския и културен живот на страната.
Многократно опожаряван и разрушаван, но винаги възкръсващ от пепелта, Пловдив наистина е един уникален музей под открито небе, съкровищница на европейската строителна култура.
Извършените археологически разкопки в съвременния град разкриват само малка част от древното минало на Пловдив. Сред най-внушителните свидетелства за великолепието и богатството на града са съхранените римски терми, прекрасният Античен театър от средата на II век върху Трихълмието, Римският стадион и Форумът в централната градска част, съхранените мозайки от обществени сгради в подлеза на юг от тунела, многобройните крепостни стени в Стария град и още, и още…

Отделни безценни експонати от културно-историческото наследство на града са събрани в няколко музея:

• Археологически музей
пл. „Съединение” № 1

• Етнографски музей
Стария град, ул. „Д-р Чомаков” № 2

• Исторически музей
пл. „Съединение” № 1, тел.: 269 955

• Градска художествена галерия
ул. „Княз Ал. Батенберг” №  15

Градски възрожденски бит
Балабанова къща, Стария град

Иконна галерия - ул. „Съборна” 22

Постоянна експозиция „Златю Бояджиев”
ул.”Съборна” 18

• Природонаучен музейул. „Хр. Данов” № 34


Съвременният Пловдив продължава динамично да се развива. Той е вторият по големина град в България (380 000 жители), често наричан „културната столица” на страната заради своите над 200 паметници на културата. През 1999 г. Пловдив не случайно беше избран за домакин на Европейския месец на културата. Ежегоден домакин на множество културни прояви от международен и национален мащаб: Международен фестивал на камерната музика, Международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Международен пленер по живопис, Международен фолклорен фестивал, Международен фестивал за куклено-театрално изкуство „Двама са малко, трима са много”, Международен телевизионен
фестивал „Златната ракла”, Вердиеви вечери в Античния театър, Национален Есенен салон на изкуствата и т. н., и т.н.
Освен като град на поети, художници и музиканти, Пловдив е определян и като град на младостта, с 11 висши учебни заведения, сред които особено авторитетни са Пловдивският университет, Аграрният университет, Медицинският и Техническият университети, Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.
Пловдив е също така град-пример за толерантно съжителство на населяващите го многобройни етнически общности: българи, турци, циган
и, арменци, гърци, евреи. Вероизповеданията са свободни, за което свидетелстват действащите, редом с многобройните православни храмове, джамии, синагога, католическа, униатска, арменска и протестантска църкви.
Една от емблемите на Пловдив е и Международният панаир, чието първо земеделско-промишлено изложение се състои още през далечната 1892 година – само 14 години след Освобождението. Международен панаир - Пловдив е първата панаирна организация в България, която е член на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI (от 1936 година). Седем от проявите са покрили високите критерии на UFI и са приети за негови членове – Международен технически панаир; специализираните изложби Агра,  Винария, Медикус, Денто, Галения, ПринтКом, Ф
удтех.
Околностите на Пловдив са изключително богати на природни и културно-исторически забележителности. Само на 15-20 км. е планината Родопа, обявена за Национален парк, чиито зимни и балнео-лечебни курорти са широко известни у нас и в чужбина. В последните години истински хит за туристите са откритите за посещение тракийски гробници и светилища край селата Старосел и Дуванлий.
И на последно (но не по значение) място – Пловдив е град не само на миналото, но и на бъдещето, гарантирано от интелекта, духа и предприемчивостта на хората, които го населяват.

 

Полезни връзки:

http://www.plovdivguide.com/

http://www.plovdiv.org/

http://www.plovdiv-tour.info/

http://www.eventsplovdiv.info/

http://bulgariatravel.org/

http://www.astraltranstours.com/

http://mallplovdiv.bg/en/

http://plovdiv.zavedenia.com/

 

Резервация

Резервирайте сега Осъществява се от Booking.com

Времето в Пловдив

Сподели за нас